Jons grønne favoritter: En guide til dyrkning af spiselige planter i byen
1. juni 2023
Denne artikel er skrevet af Jon Edlund, der nok er bedst kendt fra sin deltagelse i Den Store Bagedyst. Det er ingen hemmelighed, at Jon er meget passioneret omkring mad og kager, og i denne artikel kan du følge nogle af hans første oplevelser med egen spiselig have. Du kan tjekke Jons madopskrifter udher.
Køkkenhave i byen
Som bymenneske er der en helt særlig følelse forbundet med dyrkningen af egne grøntsager. Trods få grønne områder og et begrænset antal kvadratmeter har jeg for andet år i træk anlagt min egen urbane have i samarbejde med Plantorama.
Kærligheden til det hjemmedyrkede har jeg med hjemmefra. I mit barndomshjem har min far altid dyrket grøntsager og frugter ude i haven. Jeg blev ofte bedt om at hente ting derude fra. Jon, gå lige ud og pluk noget purløg til aftensmaden. Kan du ikke lige skaffe nogle æbler ude fra haven osv. Det elskede jeg og elsker fortsat. Min barndomshave var, som du nok kan forestille dig, et rent skattekammer af alle mulige spiselige lækkerier. Her var alt, hvad mit grønne hjerte kunne begære.
I min urbane have har jeg derimod været nødt til at udvælge nøje. For pladsen har sat sine naturlige begrænsninger. Så jeg er gået med mine absolutte favoritter. Du ved, de afgrøder som jeg elsker at spise og som jeg bruger igen og igen. Det er blevet til en skøn kombination af diverse typer af kål og masser af krydderurter.
Kål og urter er favoritterne
I baggårdens højbede har jeg plantet forskellige kålplanter, som palmekål, grønkål og broccoli. De er nogle virkelig skønne grøntsager, som ikke bare smager godt, men som udgør en uundværlig spise i mit køkken. De kan bruges til så meget forskelligt. Noget jeg virkelig elsker at lave, er fx min egen kålpesto og sprøde kålchips. Men kål fungerer også sindssygt godt som fyld i pastaretter, salater eller bare som tilbehør til enhver ret. Kål har nemlig masser af smag, tekstur og næring, som passer godt ind mange steder. Det bedste af det hele er, at den er supernem at dyrke og passe! Kålen er en virkelig robust plante, som kan klare nærmest al slags vind og vejr. En grønkålsstok kan nemlig sagtens modstå frostvejr, og når varmen så kommer igen til foråret, så spirer den bare videre!
Jeg har plantet krydderurterne ude på min lille hyggelige altan! Jeg elsker den nemme adgang, hvor jeg altid lige kan gå ud og plukke nogle friske krydderurter, hvad enten det er til min grød om morgenen, lidt frisk topping til salaten, eller bare når jeg gerne vil sidde ude på altanen og lave en lækker Moscow mule eller Mojito, som skal have et kæmpe skud frisk mynte! Det elsker jeg virkelig – at det erså frisktog tilgængeligt. Og krydderurter har man bare altid brug for. Jeg kan fx ikke undvære min rosmarinplante til, når jeg skal lave min favoritpizza med mascarpone, kartoffel og frisk rosmarin. Her går jeg bare lige ud på altanen og plukker præcis den mængde, jeg har brug for! Mmmh mmh!
Få Jons opskrift på kål.
Med disse grønne favoritter kan du også skabe din egen spiselige have i byen. Uanset om du har en altan, en baggård eller bare et vindueskarm, er der altid mulighed for at dyrke lækre grøntsager og krydderurter. Så kom i gang og nyd glæden ved at høste dine egne friske råvarer!
Andre populære artikler: Pasning af alpeviol: En guide til at dyrke og pleje denne smukke plante • Hent din pasningsvejledning til tornleguan • Dyrk dit eget mikrogrønt • Dyrkning af rødbeder • Sprøde pebernødder med et tvist • Sådan vinterbeskytter du roser • 11 planter der er nemme at passe • Buketter, kranse og dekorationer: 5 blomster til dig med høfeber • 11 planter der er nemme at passe • Udplantning og pasning af Skimmia • Dyrkning af timian • Pasning af alpeviol: En guide til at dyrke og pleje denne smukke plante • Ravioli med svampe og timian: En nem opskrift uden pastamaskine • Vinterhygge med løgblomster • Udplantning og pasning af havtorn • 6 trin til forspiring af frø • Hent din pasningsvejledning til zebrafinke • Smagfulde brunkager med pistacie og mandler • Hent din pasningsvejledning til kraveagame • Jons grønne favoritter: En guide til dyrkning af spiselige planter i byen