hjemhushave.dk

Dyrk dit eget mikrogrønt

1. juni 2023

Artiklen er skrevet af Anna Taws Tom-Petersen, der blogger om planter og giver inspirerende forslag til grønne DIYs og opskrifter på Urban Garden Company.

Hvad er mikrogrønt?

Mikrogrønt er bladgrøntsager, der dyrkes tæt, fx i et glas, og høstes mens de er meget små. Det er meget nemt at dyrke dit eget mikrogrønt hjemme. Bladene og stilkene fra mikrogrønt giver god smag til salater og sandwich. Spirer og skud indeholder masser af næringsstoffer og er små energibomber. Og nok er det nemt bare at gå i supermarkedet og købe en æske færdiglavede alfalfaspirer, men det er meget sjovere at spire sine egne.

Det er nemt at dyrke mikrogrønt

Man kan dyrke mikrogrønt hele året rundt, det er nemt og relativt hurtigt. Kort fortalt skyller du de frø, du skal spire til mikrogrønt. Herefter kommer du dem i et glas, hvor de står til spiring. Mens de spirer og vokser skyller du dem to gange dagligt med koldt vand. Efter 2-5 dage er spirerne klar til høst! Nedenfor kan du se en lidt mere detaljeret beskrivelse af fremgangsmåden.

Det er vigtigt at skylle spirerne cirka to gange om dagen, så de ikke tørrer ud. Selv glemmer jeg dem nemt. Derfor sætter jeg ofte en alarm, der minder mig om at skylle morgen og aften.

Hvad kan man dyrke som mikrogrønt?

Du kan bruge stort set alle de bladgrøntsager, du dyrker udendørs, samt nogle flere. Her er nogle forslag:

  • Shiso:En asiatisk læge og krydderurt velegnet til spiring. Smagen af shiso er ikke nem at beskrive, men den smager lidt hen ad ingefær.
  • Solsikke:Bedst at høste og spise, når den kun har nået at få hjerteblade. Blade og stængler er saftige og søde. De blade, der kommer senere, er lidt behårede og mere seje.
  • Ærteskud:Absolut lækre. Vent med at høste dem, til de har fået nogle almindelige blade. Høst topskuddene og gentag, når ærten har sendt nye flotte skud op fra bladbunden.
  • Salat:Alle typer kan bruges. Husk at salat vil ikke spirer godt, hvis det er for varmt – dvs. over 20 grader. Er væksten god, kan du lade salaten få et par blade, inden du begynder at høste.
  • Radise:Vokser hurtigt og kan spises bittesmå. Du kan også lade dem gro i længere tid og tage både blade og blomsterne, der også smager godt.
  • Broccoli:En utrolig god mikrogrøntsag. Har du ikke frø tilovers, er det let at finde købe-frø, der er specielt avlet til at så og spise små.
  • Fennikel og bronzefennikel:Har en mild fennikelsmag, fjerlignende blade. Bronzefennikel er let bronzefarvet.
  • Bælgfrugter, der skal koges:Lad bønner e.l. ’spirer’ natten over, inden de skal koges. Selv om spiren ikke når at komme ud sker der noget indeni, der forkorter tilberedningstiden og gør dem lettere at fordøje.

Sådan gør du når du skal dyrke mikrogrønt

Der er flere måde at dyrke mikrogrønt. Man kan sprede frøene ud på en lille måtte, fx af bommuldsvat (som man gør med karse) og klippe spirerne af, når de er klar. En anden måde er at dyrke spirerne i glas.

Andre populære artikler: Laks på grill med friske krydderurterBolig – En Blomstrende StueplanteInspiration til temahaverSådan beskærer og udtynder du et frugttræPasning af grøn leguanHent din pasningsvejledning til rødhovedet papegøjeamadineSmukke og hårdføre planter til efterårets havekrukkerEn Omfattende Guide til Planten Æbletrækalender: En guide til dyrkning af æbletræer i januarUdplantning og pasning af melonPlantoramas gødning – en guide til brug i havenSådan gøder du roserKattesygdomme: Det betyder kattens symptomerHent din pasningsvejledning til panterkamæleonInddeling af stauderUdplantning og pasning af irisJulestjernesnurre med safran, marcipan og vaniljeSådan bekæmper du hundelopperSkab vinterhygge med kalanchoe fra Queen