Jons opskrift på kakaomørdej
Kakaomørdej er en alsidig dej, der kan bruges til mange forskellige ting. Du kan bruge den som bund til en sød desserttærte eller til at udstikke småkager af. Men vidste du, at du også kan bage mørdejen og bygge et flot julehus ud af den? Du kan udskære dejen som vægge og bruge glasur til at holde siderne sammen, så du kan skabe dit eget lille, dekorative julehus.
Ingredienser til kakaomørdej
- 340 g hvedemel
- 60 g kakao
- 150 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 240 g smør, koldt
- 2 hele æg
Sådan laver du mørdej
- Blend mel, kakao, flormelis, smør og salt sammen i en foodprocessor.
- Saml dejen ved hjælp af æg, pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i 2-3 timer eller indtil den er helt kold og fast.
- Udrul dejen på et bord drysset med lidt mel og vend og drej dejen ofte, så den ikke klistrer fast til bordet. Rul den så tyndt som muligt (ca. 0,5 cm tyk) uden at den bliver for svær at løfte fra bordet.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Udskær din mørdej til passende størrelser (fx laver du 4 stykker, der kan fungere som vægge til din juledekoration) og bag dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag dem i 12-15 minutter, indtil de begynder at se mørke og bagte ud. Det kan være lidt svært at se, når de er mørke i farven i forvejen – men farven vil alligevel ændre sig, når den er færdigbagt.
- Afkøl dem på en rist og saml/pynt med glasur.
Ingredienser til citronglasur
- 2 pasteuriserede æggehvider
- 1 tsk. citronsaft eller eddike
- 5-6 dl flormelis
- Evt. pastafarve (hvis du har lyst)
Sådan laver du citronglasur
- Kom æggehvider og citronsaft i en skål og tilsæt ca. 1 dl flormelis ad gangen, indtil du har en tyktflydende glasur.
- Glasuren kan farves med pastafarve.
- Kom glasuren i en sprøjtepose eller et kræmmerhus, klip et lille hul og pynt.
Med denne opskrift kan du skabe dit eget kreative julehus ved hjælp af kakaomørdej og citronglasur. Lad din fantasi løbe fri og skab et unikt julehus, der vil imponere dine gæster.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan kan kakaomørdej bruges i en desserttærte?
Hvad er de ingredienser, der skal bruges til kakaomørdej?
Hvordan laver jeg kakaomørdej?
Hvorfor er det vigtigt at rulle dejen tyndt ud?
Hvad er den anbefalede bage temperatur for kakaomørdej?
Hvor lang tid skal kakaomørdej bage?
Hvordan laver jeg citronglasur?
Hvordan pynter jeg med citronglasur?
Hvor længe kan kakaomørdej opbevares?
Hvad er en alternativ anvendelse af kakaomørdej?
Andre populære artikler: Sådan dyrker du selv chili • Guide til at forstå adfærd hos katte • Brombærcrumble med æble og mandler • Borddækning: Blomstrende påskebord med dekorative æggeskaller • Staudebedet i april • Rosenkalender: En guide til at pleje dine rosenbed i januar • Havens fugle i oktober • Gentiana: En skønhed perfekt til havekrukken • Boliginteriør: Pynt hjemmet op med fade og kasser i unika-træ • Pasning af ananasplante (antisnorkeplante) • Dyrkning af spinat: Gode råd til succesfuld dyrkning • Pasning af skægagame • Haven i januar: 5 gøremål for en velplejet have • Jons glaskålsravioli med persille og ricotta • Nem og hjemmelavet hybenmarmelade • Gode råd til alle slags fisk: Pasning af ægte amerikanske tetraer • 12 luftrensende planter til hjemmet • Fejr påsken med blomster og smuk borddækning • Sådan beskærer og udtynder du et frugttræ • Boliginteriør: Pynt hjemmet op med fade og kasser i unika-træ