hjemhushave.dk

Nem og hjemmelavet hybenmarmelade

Fra august til oktober pryder smukke, orange bær de vilde hybenbuske. Uanset hvor i landet, du bor, vil du helt sikkert kende et sted, hvor du kan plukke hyben. Hybenbusken breder sig nemlig meget kraftigt – faktisk så kraftigt, at den er på Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt.

Tips til hybenfrugter

Et gammelt husmoderråd siger, at det er nemmere at rense hybenfrugterne, hvis du først skærer hybenfrugterne i halve og lægger dem i fryseren natten over.

Du kan hælde grydens indhold gennem en sigte, hvis du foretrækker en gelékonsistens fremfor marmeladekonsistensen med klumper. Opbevares hybenmarmeladen køligt, kan den sagtens holde sig vinteren over.

Hyben i haven

Hybenbusken er en god og effektivt lægivende hækplante, men den kan også bruges som solitærbusk eller i busketter. Vil du gerne have hybenbuske hjemme i haven, bør du se vores udvalg af smukke og hårdføre hybenbuske.

Du skal bruge

  • 1 kg hybenskaller
  • ½ l vand
  • 2 citroner
  • Sukker og kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær at smage til med
  • Atamon

Sådan gør du

  1. Det er kun hybenskallerne, du skal bruge. Derfor skal du først halvere frugten og skrabe frø og indmad ud af skallen.
  2. Skyl hybenskallerne og citronerne grundigt.
  3. Riv citronskallen og hybenskallerne på et fint rivejern.
  4. Hæld de revne skaller i en gryde og tilsæt vandet.
  5. Pres saften fra de to citroner ned i gryden.
  6. Bring gryden i kog og kog indholdet i 20 minutter.
  7. Smag til med sukker og eventuelt kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær.
  8. Lad massen koge i yderligere 20 minutter.
  9. Tag gryden af varmen og lad massen køle af.
  10. Skold marmeladeglassene og skyl dem i atamon.
  11. Hæld marmeladen på glassene.

Læs mere: Jons sprøde squash-fries med hjemmelavet aioli, Jons kål på 3 måder, Jons gulerodskage med flødeostecreme og karamelliseret hvid chokloade, Snaps med rosmarin og citron, Snaps med hindbær og citrontimian, Cheesecake med mynte, lime og hindbærgelé, Ravioli med svampe og timian, Greenie med spinat, æble og mynte.

Artikelkilde: Opskrifter Nem og hjemmelavet hybenmarmelade, 2. marts 2023.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan jeg lave min egen hybenmarmelade?

For at lave din egen hybenmarmelade skal du starte med at halvere hybenfrugterne og skrabe frø og indmad ud af skallen. Skyl hybenskallerne og citronerne grundigt. Riv citronskallen og hybenskallerne fint. Hæld de revne skaller i en gryde og tilsæt vandet. Pres saften fra de to citroner ned i gryden. Bring gryden i kog og kog indholdet i 20 minutter. Smag til med sukker og eventuelt kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær. Lad massen koge i yderligere 20 minutter. Tag gryden af varmen og lad massen køle af. Skold marmeladeglassene og skyl dem i atamon. Hæld marmeladen på glassene.

Hvornår er det bedste tidspunkt at plukke hyben til marmelade?

Det bedste tidspunkt at plukke hyben til marmelade er fra august til oktober, hvor de smukke, orange bær pryder de vilde hybenbuske.

Er der en måde at gøre det nemmere at rense hybenfrugterne på?

Et gammelt husmoderråd siger, at det er nemmere at rense hybenfrugterne, hvis du først skærer dem i halve og lægger dem i fryseren natten over.

Kan jeg lave hybenmarmelade med en gelékonsistens?

Ja, hvis du foretrækker en gelékonsistens fremfor en marmeladekonsistens med klumper, kan du hælde grydens indhold gennem en sigte.

Hvor længe kan hybenmarmeladen holde sig?

Hvis hybenmarmeladen opbevares køligt, kan den sagtens holde sig vinteren over.

Kan hybenbusken bruges som en hækplante?

Ja, hybenbusken er en god og effektivt lægivende hækplante. Den kan også bruges som solitærbusk eller i busketter.

Hvilke andre smagstilsætninger kan jeg bruge i min hybenmarmelade?

Udover sukker kan du smage din hybenmarmelade til med kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær.

Hvordan skolder jeg marmeladeglassene?

For at skolde marmeladeglassene, skal du hælde kogende vand i glassene og lade dem stå i vandet i et par minutter. Hæld derefter vandet ud og lad glassene tørre.

Hvad er atamon, og hvorfor skal jeg skylle glassene i det?

Atamon er et konserveringsmiddel, der kan hjælpe med at holde marmeladen frisk længere. Ved at skylle glassene i atamon, sørger du for at fjerne eventuelle bakterier og sikre en længere holdbarhed af marmeladen.

Kan jeg bruge hybenskallerne til at lave marmelade?

Ja, det er kun hybenskallerne, du skal bruge til at lave hybenmarmelade. Du skal skrabe frø og indmad ud af skallen, og det er skallerne, der indeholder den smagfulde del, der bruges til marmeladen.

Andre populære artikler: Udplantning og pasning af irisHavens frugter og bær: Udplantning og pasning af figentræer5 huskeråd til en sund kat3 råd til effektiv hundetræningUdplantning og pasning af forsythiaSådan bekæmper du hårboller hos din katHent din pasningsvejledning til zebrafinkeHent din pasningsvejledning til bladkamæleonHent din pasningsvejledning til chinchillaSådan forbedrer du jorden i havenUdplantning og pasning af lykkekløverGode råd og vejledning til hundens søvnHent din pasningsvejledning til amerikanske karpelaksGode råd og vejledning til hundens søvnUdplantning og pasning af brudeslørHækplanter: Udplantning og pasning af hækkeÆbletræer i februarUdplantning og pasning af blommetræerUdplantning og pasning af SkimmiaVinterhårdføre kamelia: En guide til dyrkning af Camellia japonica-sorter