Nem og hjemmelavet hybenmarmelade
Fra august til oktober pryder smukke, orange bær de vilde hybenbuske. Uanset hvor i landet, du bor, vil du helt sikkert kende et sted, hvor du kan plukke hyben. Hybenbusken breder sig nemlig meget kraftigt – faktisk så kraftigt, at den er på Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt.
Tips til hybenfrugter
Et gammelt husmoderråd siger, at det er nemmere at rense hybenfrugterne, hvis du først skærer hybenfrugterne i halve og lægger dem i fryseren natten over.
Du kan hælde grydens indhold gennem en sigte, hvis du foretrækker en gelékonsistens fremfor marmeladekonsistensen med klumper. Opbevares hybenmarmeladen køligt, kan den sagtens holde sig vinteren over.
Hyben i haven
Hybenbusken er en god og effektivt lægivende hækplante, men den kan også bruges som solitærbusk eller i busketter. Vil du gerne have hybenbuske hjemme i haven, bør du se vores udvalg af smukke og hårdføre hybenbuske.
Du skal bruge
- 1 kg hybenskaller
- ½ l vand
- 2 citroner
- Sukker og kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær at smage til med
- Atamon
Sådan gør du
- Det er kun hybenskallerne, du skal bruge. Derfor skal du først halvere frugten og skrabe frø og indmad ud af skallen.
- Skyl hybenskallerne og citronerne grundigt.
- Riv citronskallen og hybenskallerne på et fint rivejern.
- Hæld de revne skaller i en gryde og tilsæt vandet.
- Pres saften fra de to citroner ned i gryden.
- Bring gryden i kog og kog indholdet i 20 minutter.
- Smag til med sukker og eventuelt kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær.
- Lad massen koge i yderligere 20 minutter.
- Tag gryden af varmen og lad massen køle af.
- Skold marmeladeglassene og skyl dem i atamon.
- Hæld marmeladen på glassene.
Læs mere: Jons sprøde squash-fries med hjemmelavet aioli, Jons kål på 3 måder, Jons gulerodskage med flødeostecreme og karamelliseret hvid chokloade, Snaps med rosmarin og citron, Snaps med hindbær og citrontimian, Cheesecake med mynte, lime og hindbærgelé, Ravioli med svampe og timian, Greenie med spinat, æble og mynte.
Artikelkilde: Opskrifter Nem og hjemmelavet hybenmarmelade, 2. marts 2023.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan kan jeg lave min egen hybenmarmelade?
Hvornår er det bedste tidspunkt at plukke hyben til marmelade?
Er der en måde at gøre det nemmere at rense hybenfrugterne på?
Kan jeg lave hybenmarmelade med en gelékonsistens?
Hvor længe kan hybenmarmeladen holde sig?
Kan hybenbusken bruges som en hækplante?
Hvilke andre smagstilsætninger kan jeg bruge i min hybenmarmelade?
Hvordan skolder jeg marmeladeglassene?
Hvad er atamon, og hvorfor skal jeg skylle glassene i det?
Kan jeg bruge hybenskallerne til at lave marmelade?
Andre populære artikler: Udplantning og pasning af iris • Havens frugter og bær: Udplantning og pasning af figentræer • 5 huskeråd til en sund kat • 3 råd til effektiv hundetræning • Udplantning og pasning af forsythia • Sådan bekæmper du hårboller hos din kat • Hent din pasningsvejledning til zebrafinke • Hent din pasningsvejledning til bladkamæleon • Hent din pasningsvejledning til chinchilla • Sådan forbedrer du jorden i haven • Udplantning og pasning af lykkekløver • Gode råd og vejledning til hundens søvn • Hent din pasningsvejledning til amerikanske karpelaks • Gode råd og vejledning til hundens søvn • Udplantning og pasning af brudeslør • Hækplanter: Udplantning og pasning af hække • Æbletræer i februar • Udplantning og pasning af blommetræer • Udplantning og pasning af Skimmia • Vinterhårdføre kamelia: En guide til dyrkning af Camellia japonica-sorter