hjemhushave.dk

Jons kål på 3 måder: Lækre opskrifter med kål fra haven

Jons kål på 3 måder er en artikel skrevet af Jon Edlund, kendt fra sin deltagelse i Den Store Bagedyst. Jon er en passioneret madentusiast, og i denne artikel deler han sine bedste opskrifter med kål fra haven. Kål er en fantastisk grøntsag at dyrke selv. Den kræver minimal pleje, kan høstes året rundt og vokser til store, flotte planter med mørkegrønne blade. Udover at smage fantastisk, er kål også fyldt med vitaminer.

En lækker kålpesto med hvidløg, ost og nødder

Ingredienser:

  • 3-4 store blade palmekål, finthakket og blendet
  • 1-2 fed hvidløg
  • Stor håndfuld revet ost (vesterhavsost, parmesan, primadonna)
  • God håndfuld nødder (pinjekerner, mandler, hasselnødder)
  • Lidt olivenolie
  • Citronskal- og saft fra 1/2 økologisk citron
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  1. Start med at riste nødderne og de hele hvidløg (inkl. skal) på en tør, varm pande i 4-5 minutter, indtil de er let ristede. Lad det køle af.
  2. Vask palmekålen og tør den helt. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor eller blender og blend, indtil du har en cremet pesto. Du kan eventuelt undlade at blende alle nødderne og i stedet hakke halvdelen på et skærebræt og tilføje dem efterfølgende for en grovere pesto. Smag til med citron, salt og peber. Justér eventuelt konsistensen med lidt ekstra olivenolie.

Kålchips med havsalt

Ingredienser:

  • 3-4 store blade palmekål
  • Godt med olivenolie
  • Lidt havsalt
  • Lidt løgpulver
  • Eventuelt lidt cayennepeber
  • Eventuelt lidt friskrevet parmesan

Sådan gør du:

  1. Vask palmekålen og tør den helt. Riv bladene i grove stykker og massér dem grundigt ind i olie, krydderier og eventuelt parmesan.
  2. Fordel kålstykkerne jævnt på en bageplade med bagepapir og bag i en almindelig ovn ved 120 grader i ca. 30-40 minutter.
  3. Afkøl helt. Kålchipsene kan opbevares i en lufttæt beholder.

Lun kålsalat med ristede kikærter, pære og asiatisk sesamdressing

Ingredienser:

  • 6-7 blade palmekål, stegt
  • 2 gulerødder
  • 1 dåse kogte kikærter
  • Lidt olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • Et lille nip cayennepeber
  • 1 stor pære
  • 1 granatæble
  • En lille håndfuld bredbladet persille

Asiatisk sesamdressing:

  • 1 dl sesamfrø
  • 2 små fed hvidløg
  • 3-4 spsk. soya
  • 2 spsk. risvineddike
  • 1 spsk. honning
  • Lidt sesamolie

Sådan gør du:

  1. Vask palmekålen og tør den helt. Steg kålbladene på en pande med lidt olivenolie, hvidløg og cayennepeber, indtil de er møre.
  2. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde strimler. Skyl kikærterne og lad dem dryppe af.
  3. Skær pæren i tern og fjern kernerne fra granatæblet. Hak persillen fint.
  4. Bland alle ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber.
  5. Anret den stegte kål, gulerødder, kikærter, pære og granatæble på et fad. Drys med persille og server med den asiatiske sesamdressing.

Disse tre opskrifter er blot nogle af de mange måder, hvorpå du kan bruge kål fra haven. Prøv dem af og nyd den fantastiske smag og næringsværdi, som kålen tilføjer til dine retter. God fornøjelse!

Andre populære artikler: Rhododendronbedet i oktoberEfterårets svampejagt i naturenUdplantning og pasning af syrenhortensia (høstsyren)Hent din pasningsvejledning til hamsterrotteSvævende juledekoration med julestjernerMarcipankugler med hyldeblomst og kandiseret violLaks på grill med friske krydderurterÆbletræer i februarUdplantning og pasning af fingerbøl: Gode råd til en smuk haveTips til en hyggelig julestemning i vinterhavenUdplantning og pasning af juleroseHaven i maj: 5 vigtige opgaverUdplantning og pasning af løjtnantshjertePleje af planter: Tips til at vælge den rigtige hundeseleHund: Adfærd og EgenskaberPanna cotta med sirup og pæreJons glaskålsravioli med persille og ricottaSådan udnytter du tomathøstenSådan binder du en brudebuket i bohémestilGreenie med spinat, æble og mynte